19 August 2011

Potret Dkna Abza

TAJUK : Dkna Abza
TARIKH SIAP : 18 Ogos 2011
SAIZ : A4 - 210mm x 297mm
MEDIUM: pensel graphite (hitam putih)
PENERANGAN :
Lukisan Potret untuk pelanggan. Tempahan Softcopy dan Hardcopy
kepunyaan: Adylia Qarissa (http://kasihsuci-whh.blogspot.com/)


GABUNG DUA MENJADI SATU
"Adam, Stacy bergabung meletop.. pusss.." cam tu la lebih kurang.. dua foto menjadi satu.. Kalau nk gabung 4 orang dalam satu pon boleh.. tak kisah ler.. janji foto tu jgn kabur sgt...

NAK LETAK AYAT
Contoh yg ini penempah letak pantun, kalau nk letak apa sahaja ayat silakan lah tapi jgn le suruh teman cipta ayat tu. teman nie pelukis bukan penulis.
GAMBAR KABUR??
Kalau ada foto yg tak pasti samada ia boleh dipotretkan atau tidak, hantar dulu kpd saya sebelum buat bayaran. macam akak Dkna nie buat, setel masalah.

POTRET A4

ok, kalau potret A4 sy sgt suka jika fokus kpd wajah je. kerana ruang terhad. kalau saiz A4 nk lukis penuh satu badan, alamak kecikkk je org nyer.

STEP BY STEP
Ini adalah proses betapa susah payahnyer menyiapkan sebuah potret tapi ada yg kata ia adalah photoshop. nah ini buktinya: "tak main la photoshop". Sy buat nie pasal ada org tuduh sy guna photoshop pastu print.. apa ni? tak aci la camtu, kenapa tak direct tanya pada sy.
lihat di fesbuk: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.246688955362916.66363.202580063107139&type=1



10 August 2011

Potret Rossyana

TAJUK : Rossyana
TARIKH SIAP : 5 Ogos 2011
SAIZ : A4 - 210mm x 297mm
MEDIUM: pensel graphite (hitam putih)
PENERANGAN :
Lukisan Potret untuk pelanggan. Tempahan Softcopy dan Hardcopy

Ini adalah foto asal. Ini adalah tempahan hitam putih bersaiz A4. memang jika nak tempah potret yg fokus pada wajah sahaja, A4 memang sesuai tetapi jika nak seluruh badan memang tak digalakkan.


08 August 2011

Potret KittyWorld

TAJUK : KittyWorld
TARIKH SIAP : 7 Ogos 2011
SAIZ : A3 - 420mm x 297mm
MEDIUM: pensel warna
PENERANGAN :
Lukisan Potret untuk pelanggan. Tempahan Softcopy dan Hardcopy

12 EKOR KUCING DALAM SATU POTRET









04 August 2011

Potret Makan Aiskrim

TAJUK : Makan Aiskrim
TARIKH SIAP : 3 ogos 2011
SAIZ : A4 - 210mm x 297mm
MEDIUM: pensel graphite (hitam putih)
PENERANGAN :
Lukisan Potret untuk pelanggan. Tempahan Softcopy dan Hardcopy

Ini potret Asal memang diberi hitam putih kualitinya memuaskan (tak kabur). Kerja saya tidak jadi susah untuk dapatkan position yang betul kerana pic nya memang dah begitu.

FOKUS Pada Wajah Untuk Potret A4

Untuk makluman kalau le teman diberi assignment lukis potret A4, teman akan buat fokus pada wajah dan maksimum paras bahu.. ye le A4 tu besar mana la sangat... kalau nak buat seluruh badan nanti kecik bebenor le kepala kome.. so memang A4 teman buat fokus pada wajah tanpa soal jawap lagi.. pengalaman yg buat belajar dari kelemahan dan kekurangan.. dari pengalaman le teman dapat menilai bahawa A4 memang tak sesuai buat potret seluruh badan. Malah kalau le ada dua orang dalam satu gambar, teman akan cube ubah skala dan rapatkan wajah mereka supaya boleh masuk dalam A4 tu...

TAK Perlu Hitam-putihkan Foto
Kalau nak tempah potret hitam putih, tak perlulah anda gelapkan foto tu (black n white) kecuali memang dh gelap.. bukan apa dapat le teman melihat dengan lebih realistik warna sebenar foto tu... kalau dah tergelapkan hitam putih teman terima je, bukan marah,.. nasihat....

LAMINATE dan Penghantaran
Untuk A4 saya laminate kecuali penempah melarangnya.... hantar dengan Pos Laju. siap je urusan pos laju sy akan sms dan beri tracking code skali. jangan riso, teman cuma berurusan secara sms sahaja dan tidak akan ganggu dengan panggilan. kecuali le penting sesangat. PERLU beri no tel krn pihak Pos Laju yang minta.

Nak tulis Ayat
kalau nk tulis apa-apa ayat di dalam potret pon digalakkan terutama untuk hadiah harijadi dan kenangan.. mintak maaf sy tak pandai buat ayat power.. musti sertakan sendiri ayat anda ...

Gabung Dua Dalam Satu

Kalau kome nk gabung 2 dalam satu pon boleh, maksudnya dua foto digabungkan dalam satu potret.. untuk couple la.. kawan ke, adik angkat ke, mak-anak ke dsb... hehe.. NAK 8 dalam 1 pon boleh...

NAK CEPAT?
Sy punya servis ni paling cepat 2 hari dan paling lama 7 hari. Kalau nk cepat kena bagitau awal2 la.. dan tempah awal.. kekadang sy terlewat 7 hari kerana ada urusan lain atau lukisan yg pending, sy akan bagitau la.. Ia bergantung kepada bilangan lukisan yg pending.. kekadang dalam seminggu takde tempahan kekadang dalam seminggu ada 5 tempahan. Saya akan bagitau samada boleh siap cepat atau sebaliknya .. jgn risau.

Hitam Putih atau Warna?
untuk makluman saya juga sediakan servis potret warna. Guna medium warna pensel. Mana yang cantik? hitam putih atau warna? jgn tanya sy.. ia bergantung kpd penilaian individu. ia adalah subjektif.

NAK Hubungi Saya?
Boleh call saya dan saya paling suka berurusan secara SMS : o12 4609385 (Idham) dan hantar soalan atau gambar ke idham78@gmail.com

HANTAR GAMBAR
Gambar boleh dihantar melalui mms jugak. Kalau ada fecebook boleh hantar ke Idham Asterios.
tapi terbaik attach melalui email je.

HARGA Camne??
Boleh nengok di sini senarai harga : http://idham-xpression.blogspot.com/p/tempahan.html

ps: berdasarkan beberapa tanda-tanda yang mengejutkan, dapatlah teman mengagak bahawa pilihanraya ke 13 hampirrrr tiba tidakkkk lameeeeee lg... bukan apa, meriah juga dan lebih meriah dari raya..

27 July 2011

Potret AIMIEYAYA

TAJUK : Aimieyaya
TARIKH SIAP : 25 Julai 2011
SAIZ : A4 - 210mm x 297mm
MEDIUM: pensel warna
PENERANGAN :
Lukisan Potret untuk pelanggan. Tempahan HARDCOPY dn Softcopy.

GABUNG Dua Dalam Satu
Seperti yang saya perkatakan sebelum ni, korang boleh gabung dua gambar dalam satu lukisan .. Malah nak gabung 4 dalam satu pon boleh laaa... Apa susah .. hantar je gambar.. pastu bagitau saya nak tambah apa.. ayat power ke, sy akan uruskan walaupon SKALA berbeza... k

SKALA berbeza???? aik?
Apa kebende tuh??? ya saiz foto yg kita ada kekadang tak sama, ada beso ada kecik.. tapi saya tak le lurus bendul plak kan .. sy akan ubah la skala dia bagi sepadan... duduk sama rendah, berdiri sama tinggi.. Selain daripada itu sy juga mempunyai kepakaran dalam menyusun atur kedudukan supaya sesuai dengan saiz dan memenuhi ruang dengan sebaik mungkin.

AYAT-AYAT Dalam Potret
Nak ayat power dan berbunga-bunga???? Selain daripada itu saya tahu mungkin penempah nak menambah ayat dalam potret mereka. Ya ini adalah contohnya, dan seumur hidup sy lukih potret ini.. inilah ayat paling panjang yang penempah nak masukkan.. Sebenarnya itu adalah lirik lagu.. penin sikit pasal panjang sangat tapi saya tidak akan hampakan penempah.. (bukan apa takut tak muat je) hehe... sy terpaksa ukur dulu dengan menulis di atas kertas lain...

CARA Penghantaran.
Semua urusan menggunakan Pos Laju.. Cukup Laju ke? tu kena tanya abang driver van tu berapa kmj di bawak la... kalo kena speed trap dia yg bayo..

Hari Jadi Dah Dekat????
Alamak macam mana ni? nk tempah potret untuk hadiah harijadi tapi takut minggu depan tak sampai.. Kalau korang nk cepat bagitau saya terpaksa korbankan sedikit masa over time. Tapi jangan kelentong aku plak.. paling cepat siap dalam masa 2 hari dan paling lama 7 hari. kalau sy tak boleh siap dalam masa tu saya akan bagitau awal2 la.. JADI, lebih baik tempah lebih awal supaya tak berlaku kekecohan. nanti korang buat demonstrasi aman plak jenuh teman nak menjawap plak...

NAK Hubungi Saya?
Boleh call saya dan saya paling suka berurusan secara SMS : o12 4609385 (Idham) dan hantar soalan atau gambar ke idham78@gmail.com

HANTAR GAMBAR
Gambar boleh dihantar melalui mms jugak. Kalau ada fecebook boleh hantar ke Idham Asterios.
tapi terbaik attach melalui email je.

HARGA Camne??
Boleh nengok di sini senarai harga : http://idham-xpression.blogspot.com/p/tempahan.html

p/s: semoga harimau dapat menelan singa.. kita tengok siapa paling lapar sekali...

25 July 2011

Potret Norlida 4

TAJUK : Potret Norlida (4)
TARIKH SIAP : 21 Julai 2011
SAIZ : A4 - 210mm x 297mm
MEDIUM: pensel graphite (hitam putih)
PENERANGAN :
Lukisan Potret untuk pelanggan. Tempahan Softcopy.

Ini adalah pic asal. Nampak? potret saya fokus pada wajah aje? kenapa? kerana saiz A4 adalah paling cocok skali fokus pada wajah. Cocok? sesuai ler... k

TEMPAHAN KE 4
Mata dia fuh memang cantik. Dan ini adalah pelanggan tetap saya dan ini adalah tempahan yang ke 4. dan saya percaya akan menyusul lagi tempahan yang seterusnya kerana dia ni memang minat potret.

TEMPAH Softcopy
Kalau anda nak tempah softcopy memang boleh dan harganya jauh murahnya. Tapi kena faham apa itu hardcopy dan softcopy.
  • Softcopy dalam bentuk digital (saya akan scan dan hantar dalam format jpej ke email)
  • Hardcopy dalam bentuk fizikal (lukisan sebenar yg akan saya pos kepada anda)
Order hardcopy akan diberi softcopy secara percuma.

BERAPA HARGA potret ini?
Harga potret macam ni panjang ceritanya.. kalau di ceritakan al kisahnya panjang sesangat. Maka saya dah pendekkkan ceritanya di ruangan khas: http://idham-xpression.blogspot.com/p/tempahan.html

LAMINATE untuk A4
Untuk tempahan Hardcopy A4, sy akan laminate dan hantar melalui Pos Laju. Untuk A3 saya tidak laminate kerana sy perlu gulung dan simpan dengan selamat di dalam kotak.

>>>>======..=======<<<<
p/s: Adalah diharapkan Skuad Harimau Malaya tidak putus asa dengan keputusan yang menghampakan bermain di padang karpet. Dengan kelebihan 3 gol di gelanggang lawan harap Rajagopal memperkukuhkan pertahanan dan jangan bermain dengan emosi dan tekanan. Kami tetap sokong skuad negara jatuh dan bangun. Ayuh Harimau mengaum 28 Julai ini....

22 July 2011

Potret Norlida 2

TAJUK : Potret Norlida (3
TARIKH SIAP : 20 Julai 2011
SAIZ : A4 - 210mm x 297mm
MEDIUM: pensel graphite (hitam putih)
PENERANGAN :
Lukisan Potret untuk pelanggan. Tempahan Softcopy.

Ini adalah foto asal. Saya fokus sikit kat wajah.

TEMPAHAN yang Ke-3
Ini adalah tempahan yang ketiga dan akan menyusul pula tempahan yang ke-4 ya. Sabo dan slalu le skodeng blog teman ni.. atau pon kalo nak dapatkan update terkini post dr blog ni subsribe je email kat sebelah kanan tu. Setiap pukul 11 pagi dia akan sent secara automatik setiap update dari blog nih...

APA yang Saya Suke tt Potret Ini?
Saya memang suka lukis potret aksi spontan macam ni. Tak la statik duduk tegak je.. Kalo bagi gambo jangan bagi yang keras macam gambo pasport je.. jemu la... MACAM ni teman paling suka. Posing dan sebagainya... Ada satu lagi contoh yg seakan sama macam ni.. : klik di sini

SOFTCOPY dan HARDCOPY
Sesiapa yang tempah Hardcopy akan diberi keistimewaan yang hebat lah.. TAPI sebebelum tu kena faham perbezaan dia:
  • Softcopy dalam bentuk digital (saya akan scan dan hantar dalam format jpej ke email)
  • Hardcopy dalam bentuk fizikal (lukisan sebenar yg akan saya pos kepada anda)
Order hardcopy akan diberi softcopy secara percuma.

TEMPAHAN: http://idham-xpression.blogspot.com/p/tempahan.html

============ .. =============
p/s: nantikan potret Norlida yang ke4

20 July 2011

Potret Norlida 2

TAJUK : Potret Norlida (2)
TARIKH SIAP : 18 Julai 2011
SAIZ : A4 - 210mm x 297mm
MEDIUM: pensel graphite (hitam putih)
PENERANGAN :
Lukisan Potret untuk pelanggan. Tempahan Softcopy. Ini adalah siri ke 2 dan nampaknya Norlida adalah pelanggan setia saya dan saksikan potret beliau yang seterusnya.

Ini Tempahan Yang Ke-2
sebelah ini foto asal. Beliau order lagi dan sekarang saya sedang siapkan potret yang ketiga dan akan ada potret yang keempat pulak. terima kasih Norlida kerana sudi buat tempahan dan meminati lukisan potret. Harga sangat murah sebab tu saya TIDAK HAIRAN jika beliau order sampai 4 keping!

NAK NENGOK tempahan yang first dulu?
tempahan first klik di sini Berbeza sikit sebab sy dah baiki banyak kelemahan. Kan saya dah kata, sy sentiasa belajar untuk baiki kelemahan.
Kalau dibanding potret saya yang 5 tahun dahulu, memang hampasss. Mak saya pon perasan hal ini. Ayah? ayah sy dah takde. tapi beliau yang first bagi galakkan dan kesan bakat saya masa sy kecik2 dulu. Makasih ayah.

NAK TEMPAH Softcopy saja?
Kalau di hujung bulan, kita kekadang bukan takde duit tapi 'takut' nak belanja lanje nih, So, bukan susah sangat tempah softcopy je.. Apa bezanya? softcopy saya scan dan hantar dalam format jpeg dan anda boleh simpan di komputer dan jadikan profile pic dan sebagainya ikut suke la. TAPI kalau order hardcopy dapat le softcopy percuma. Apa kemende hardcopy tu? Hardcopy tu dalam bentuk fizikal >Kertas lukisan sebenar dan anda boleh buat frame dan jadikan hadiah. Senang cerita benda yang boleh nampak dan dipegang la.. kalau softcopy boleh nengok depan komputer aje la....

HARGA Cam Mana ek?
Saya ulang ayat nih seribu kali dah: " harga yang saya tawarkan adalah yang terbaik" Ada banyak harganya ada yang RM12, ada yang RM20, RM30, RM50 dan sebagainya la.. KENA ikut pakej yang kita nak.. cerita panjangnya kena rujuk di sini la: http://idham-xpression.blogspot.com/p/tempahan.html

CARA Hantar Gambar dan Bayaran...
senang je cara paling baik adalah attach pic melalui email : idham 78 [at] gmail.com. kemudian saya nak cerita sikit pasal bayar. Saya tak perlu deposit dulu.. bukan mahal mana pon. Dulu sy ambil deposit dan setelah dapat lukisan baru kisah pasal bayaran, tapi tak boleh bertahan kerana saya kena kencing!!!!... KALAU offline boleh la ambil deposit, TAPI online kena lump sum dulu baru kerja selesai.

LAMINATE dan HANTAR
Untuk A4 saya laminate dan hantar Pos Laju. Ari ni pos esok sampai. Tapi itu untuk lembah klang. Selain dari lembah Klang, mungkin 2 atau 3 ari la.. Abang Pos pon nak tido juge.. A3 saya gulung dengan kemas dan kotak-kan. Saya tak sediakan frame ya.. Adalah lebih baik kita buat frame sendiri sebab harga frame dah dekat sama dengan harga penghantaran, so lebih baik kita tempah frame sendiri , dah dua kali ganda jimat.

p/s: PERKASA buat hal lagi. Kali ini dia offer kpd students UiTM utk terima ANUGERAH IBRAHIM ALI.. kelakar! Kalau sesiapa yang rasa mereka bersikap Racist Melampau dan suka bercakap Berdentum Dendam dengan tapi apa pon tak boleh= adalah manusia paling layak ini isi borang untuk mendapat Anugerah Ibrahim Ali yang sangat suka kepada publisiti walaupon beliau di booo orang sekeliling. UMNO pon bolayan dengan Ibrahim Ali inikan pula org PAS. Banyak lagi tokoh Melayu yang sanagt disegani dan berakhlak terpuji bukan Seperti Ibrahim Ali yang dikeji. Hentikan publisiti murahan ini wahai Ibrahim Ali oiii.

02 July 2011

Potret Pengantin

TAJUK : Potret Pengantin
TARIKH SIAP : 10 Jun 2011
SAIZ : A3 - 420 x 297mm
MEDIUM: pensel graphite (hitam putih)
PENERANGAN :
Lukisan Potret untuk pelanggan. Tempahan Hardcopy dan Softcopy.

Ini foto asal. Foto asal adalah foto yang penuh tetapi untuk potret saya rasa amat sesuai jika dilukis separuh badan. Ramai bertanya saya, mana yang lebih baik, lukisan warna atau lukisan hitam putih.. jangan tanya saya, saya pon tak tahu nak jawab macam mana.. saya rasa cantik atau tak terpulang kepada citarasa masing-masing sebab ia adalah subjektif. terpulang kepda individu itu sendiri untuk menilai, tak dapek la eden nak nolong nyer....

Berapa harga potret sebegini... seperti yang kita tahu, saya menyediakan dua pakej iaitu saiz A4 dan A3.. yang ini saiz A3.. dia ada 2 orang dalam satu gambar bermakna harganya adalah RM25 untuk saiz A4 dan RM 40 untuk saiz A3..

p/s: PANDANGAN saya tentang BERSIH 2.0
Saya mengikuti perkembangan politik tanahair sejak dibangku sekolah lagi dan melihat sehingga hari ini politik di negara ini amat berbeza berbanding 10 tahun lalu.

Walaupun ada pihak melabelkan sebagai 'perhimpunan haram' TETAPI kenapa 'perhimpunan haram' ini direstui oleh PERKASA dan Pemuda UMNO dengan ALASAN menghalag dan turut serta melakukan 'perhimpunan haram'. Ini sesuatu yang kelakar.... Sebenarnya hak berhimpun adalah terkandung dalam perlembagaan persekutuan asalkan memberitahu kepada polis dan tanpa perlu pon memohon kebenaran.. TUGAS polis akan menjaga keselamatan rakyat.

Significant dan impak perhimpunan ini dapat dilihat semasa BERSIH 1 dahulu pada tahun 2007 di mana selepas itu tsunami politik berlaku dan PR berjaya memenangi 5 negeri. SEBAB itu BN melihat ini suatu ancaman yang sangat besar kepada kekuasaan mereka di tanahiar ini. Tentangan paling kuat adalah daripada kaum Cina mengikut jumlah peralihan undi yang besar dari mereka pada PRU 2008.

Isu pokok dalam perhimpunan aman BERSIH 2.0 adalah 8 tuntutan dalam pilihanraya dan secara jujur saya melihat ini adalah RASIONAL. dan PATRIOT tidak hentam isu pokok tetapi menghentam Ambiga dan Hindu. Tetapi BN terpaksa melihat ia suatu ancaman yang besar untuk kesinambungan kuasa politik mereka kerana impaknya sangat dasyat!. Walaupon berlangsung secara aman ia tetapi dia dasyat dan jika mereka berjaya kucar kacirkan sedikit mungkin dapat meraih perhatian rakyat bahawasanya perhimpunan aman dalan suatu gagasan politik yang merosakkan negara dan ia adalah suatu keganasan yang wajar ditolak. Jadi geng2 silat diarahkan gempur perhimpunan bersih kalau BERSIH dan Ambiga taknak u-turn. DASYAT itu bukan takutkan keselamatan negara tetapi takut tak dapat perintah negara.. kalau mereka sayang kepada keamanan negara, lantaklah mereka nak Jalan-jalan di ibukota... apa ada hal?

BERSIH kata: kami akan teruskan....
PAS kata: kita akan arahkan 100 000 ahli turut serta
POLIS kata: kami akan tangkap atas Akta Hasutan dan Ordinan Darurat..
PATRIOT kata: kami akan halang, dan bacul jika kami tak turun..
PERKASA kata: orang Cina siap sedialah bekalan makanan kerana apa saja boleh berlaku.
AGONG kata: tolong kekalkan keamanan negara

AKU SOKONG KATA-KATA SULTAN MIZAN !!!!!!

24 June 2011

Potret Untuk Hari Bapa

TAJUK : Potret Hadiah Hari Bapa
TARIKH SIAP : 20 Jun 2011
SAIZ : A4 - 210mm x 297mm
MEDIUM: pensil graphite (hitam putih)
PENERANGAN :
Lukisan Potret untuk hadiah hari bapa. Tempahan Hardcopy dan Softcopy.

Ini foto asal. Walaupon foto asal nampak kabur sy tetap ambil juga cuma saya perlu lebih teliti terutama pada mata hidung dan misai. (hehe, macho abah dia, misai lebat ular sawa).. gurau saje.. Alhamdulillah Zeti (pelanggan saya) puas hati...

Ayat pada lukisan tersebut adalah permintaan Zeti dan ia memang mengingatkan saya kepada arwah ayah. Walaupon ini hanya lukisan bersaiz A4, tetapi ia sangat bermakna, cukup untuk anak-anak menunjukkan bahawa mereka sangat sayang kepada abah mereka, bukan dengan memberikan sesuatu yang yang mahal tetapi dengan menyusun kata-kata sudah mampu buat hati tersentuh.

LAMINATE
Untuk lukisan A4, sy akan laminate dan pos dan bagi lukisan A3, saya tidak laminate kerana saya perlu gulung lukisan tersebut dan kotakkan untuk penghantaran. Jangan bimbang harga sudah pon saya selaraskan.

p/s: Saya baru dapat bil Astro pada hari ni, dengar khabar bil akan dinaikkan, tapi tak ada perubahan pon, bila nak naik? atau dia saje buat gimik je?

20 June 2011

Potret Harijadi

TAJUK : Potret Harijadi
TARIKH SIAP : 15 Jun 2011
SAIZ : A3 - 420 x 297mm
MEDIUM: pensil graphite (hitam putih)
PENERANGAN :
Lukisan Potret untuk Liyana. Tempahan Hardcopy dan Softcopy.

Ini foto asal yang diberi oleh Liyana, menurut cik liyana, dia berpuas hati dan menghubungi saya untuk buat order lagi.

Semasa saya buat entry ini, saya baru saja habis melukis sebuah potret khas untuk hadiah hari bapa. Pelanggan saya minta buatkan sebuah potret dan meletakkan beberapa ayat dibawah lukisan. Walaupon potret tersebut saya anggap tidak mencabar tetapi saya sangat suka kepada ucapan yang dimasukkan di bawah potret tersebut. Dimana anak2 mengucapkan terima kasih kepada abah mereka kerana menjadi abah yang terbaik. Teringat saya kepada ayah saya yang telah tiada. Semoga arwah ditempatkan dikalangan orang-orang beriman.

Kalau nengok pada foto nampak macam kat tepi pantai. Tak kisah la macam mana pun.. tugas saya cuma perlu sempurnakan potret dan memberikan background yang sesuai. Sebenarnya teknik melukis background tak sama untuk semua potret. Ada yang perlu digelapkan dan ada yang tidak perlu digelapkan dan ada yang yang perlu melukis secara tonne.

Ok. Berapa harga lukisan sebegini? sebenarnya ini adalah lukisan bersaiz A3. lukisan hitam putih dengan 1 figure (orang) adalah RM40 (termasuk penghantaran) saya akan pos dengan menggunakan perkhidmatan Pos Laju. Adakah lukisan ini saya laminate? sebenarnya untuk lukisan A3, saya tidak laminate kerana saya perlu gulung lukisan tersebut. kalau saya laminate dan pos dengan sampul besar ia memakan kos kerana harga sampul besar memang mahal malah saya tidak yakin lukisan tersebut akan selamat takut-takut meraka akan lipat sampul tersebut. Dengan kerana itu, saya lebih suka TIDAK laminate untuk lukisan A3 dan saya pastikan ia digulung dan dibungkus dengan sempurna untuk selamat sampai ke tangan pelanggan. Para pelanggan yang pernah tempah lukisan A3, pasti dah tahu penghantaran yang saya buat ini. Saya gulung dan balut dengan selamat. balut lagi dengan plastik dan simpan dalam kotak. kotak tersebut saya balut lagi dengan kertas putih. malah saya masukkan lagi tisu supaya kedudukan potret tidak terhentak atau bergoyang.

15 June 2011

Potret Tok Jonang

TAJUK : Potret Tok Jonang
TARIKH SIAP : 10 Jun 2011
SAIZ : A3 - 420 x 297mm
MEDIUM: pensil graphite (hitam putih)
PENERANGAN :
Lukisan Potret untuk Tok jonang. Tempahan Hardcopy dan Softcopy.

Ini foto asal. jika anda nak meletakkan apa2 perkataan pada potret pon boleh seperti mana saya lakukan untuk potret ini.

Untuk lukisan seperti ini, bagi menampakkan keseluruhan tubuh adalah lebih baik menggunakan medium kertas bersaiz A3 dan lebih besar kerana skala untuk melukis wajah akan lebih jelas dan detail berbanding A4. Apa yang dapat saya belajar dari potret ini, saya tidak akan melukis keseluruhan tubuh dengan menggunakan saiz A4 kerana rupa paras akan lari dari asal kerana kesukaran untuk melukis secara detail wajah figure.

Sebenarnya, salah satu yang menjadi kegemaran saya adalah melukis fabrik yang sukar dan berkedut. Apabila saya dapat assignment yang banyak kedut tu saya sukeee sesangat la pasal boleh main dengan bayang dan kecerahan dan kesannya memang menarik. Kalau dapat fabrik yang flat je.. bukan tak seronok, tapi kurang mencabar dan dah tentu cepat siap.

lukisan ni memang lambat untuk disiapkan bukan banyak sangat kedut tapi corak pada kain tu.. waaaa, saya lukis satu persatu, memang detail bagi memastikan kepuasan pelanggan.

Untuk background saya ada cara tersendiri untuk menentukan cara melukis background. Tidak semua potret sesuai untuk lukis background sedemikian, banyak faktor perlu di ambil kira bagi menentukan corak background. Saya ada method sendiri.

p/s : bila ye nak pilihanraya? saya dh tak sabo2 lagi nk mengundi lagi... hehe.

13 June 2011

Potret Nurulain 2

TAJUK : Potret Nurulain 2
TARIKH SIAP : 8 Jun 2011
SAIZ : A3 - 420 x 297mm
MEDIUM: pensel warna
PENERANGAN :
Lukisan Potret untuk Nurulain. Tempahan Hardcopy dan Softcopy.

Ini foto asal. Nampak bercium . ops tapi tak kena lagi. k. Ada anak sedara aku datang rumah. cepat2 aku sorokkan lukisan nie. 18sx skit. kang bebudak tengok jadi kontroversi pulak. hehe.

Dia order 2 keping A4 color. ini yang kedua. KHAS untuk harijadi bf yg ke 21. perghhh..

Sori saya lambat buat post tentang lukisan nie, pasal ada lukisan yang pending lagi. alhamdulillah. bisnes online secara part time camni pun masyuk gak ye.. hehe syukur. doakan kita dimurahkan rezeki.

Baik, pada entri kali ini saya ingin mengulas sedikit tentang pelanggan saya yang komplain kenapa lukisan potret tak sama dengan lukisan asal. Jawapan saya: itulah dia lukisan potret. Kalau sama tak perlulah dipotretkan. kalau nak sama buat photography dah tentu sama 98% punya. Hatta foto pon tak mampu sama inikan pula keupayaan kemahiran manusia. Potret adalah terjemahan dari figure asal menjadikan ia lukisan/catan menggunakan medium tertentu.

10 June 2011

Potret Nurulain 1

TAJUK : Potret Nurulain
TARIKH SIAP : 7 Jun 2011
SAIZ : A3 - 420 x 297mm
MEDIUM: pensel warna
PENERANGAN :
Lukisan Potret untuk Nurulain. Tempahan Hardcopy dan Softcopy.

Ini adalah tempahan pelangan saya dari Shah Alam untuk hadiah harijadi temannya. Ada dua lukisan yang ditempahnya, ini yang first, yg second nanti saya post lagi. Cabaran untuk potret ini adalah light pada wajah tu, saya terpaksa guna imaginasi sendiri untuk draw balik wajah mereka. Potret ini adalah antara yang saya suka kerana dah lama saya tak terima tempahan potret warna. Semenjak dua menjak ini dah ada pulak tempahan potret berwarna. dah macam trend pulak macam ikut musim.

Potret warna ini saya buat dengan menggunakan pensel warna. Kat fesbuk ari tu ada plak tanya pensel warna jenis apa? Saya menggunakan pensel warna steadtler LUNA untuk buat potret ini kerana pensel warna ini mudah didapati dengan harga yg sangat ekonomikal dan mampu menghasilkan lukisan yang bermutu. Ada plak tu sampai 36, 48 jenis batang pensel. OK itu yang menyebabkan saya suka tu. TAPI saya nak beli pensel yang bermutu dan saya dapati di Malaysia ni susah nak dapat kalau ada lebih baik order secara online dan terpaksalah bayar untuk penghantaran dari US. mak oit.. tu la tak jadi.

OK. pernah dengar pastel? pastel memang sangat sesuai untuk melukis potret terutama potret berskala besar seperti A3, A2 dan A1.. wah memang cantik kalau guna pastel. kenapa Idham tak guna pastel? Pastel perlukan penjagaan dan teknik yang betul. Nanti saya akan buka pula tempahan A2 dan pastel. Setakat ni saya tak ambil tempahan A2 dan pastel kerana saya belum dapat tool yang benar2 berkualiti dan saya perlu solve beberapa perkara teknikal supaya tidak meyusahkan pelanggan. harap bersabar.

04 June 2011

Maiza

TAJUK : Maiza
TARIKH SIAP : 1 Jun 2011
SAIZ : A4 - 210 x 297mm
MEDIUM: pensel warna
PENERANGAN :
Lukisan Potret untuk Maiza. Penghantaran digital berwarna.

klik potret untuk besarkan gambar

Ini adalah foto asal. Terima kasih kepada Maiza kerana menempah potret dengan teman. Maiza memang subscriber email saya yang setia. OK sehinga kini saya sudah mendapat seramai
  • 32 orang EMAIL SUBSCRIBER.
  • 1200 Facebook LIKE
  • 179 Blog Follower
Teman hargai semua sokongan dan pandangan rakan-rakan. terima kasih. Pada entry kali ini teman nak cerita sikit tentang subscriber.

EMAIL SUBSRIBER
Jika anda mempunyai blog yang unik dan mempunyai peminat tersendiri sudah tentu peminat anda tidak mahu melepaskan peluang membaca setiap entry dari blog anda. Andakan dengan mempunyai google follower saja sudah cukup? TIDAK kerana pada pendapat saya, ia tidak dapat 'follow' blog anda secara konsisten KECUALI mereka membuka Google Reader. Tetapi jika mereka buka Google Reader sekali pon tentu mereka akan terlepas pandang jika anda tidak update secara kerap dan konsisten. BAGAIMANA nak pastikan peminat anda PASTI BACA blog entry anda? Ya, gunakan Email Subscriber. Maiza ni, adalah email subscriber saya, caranya mudah je masukkan email dan anda akan dapat email untuk pengesahan. SETIAP KALI teman update entry, maka ia akan sent ke email. Ia adalah servis percuma. Gunakan FeedBurner untuk membuat servis ini. Harap info ini dapat membantu. Teman ada 32 pembaca setia, syukur dan terima kasih, bukan senang nak dapat.

31 May 2011

Potret Sha

TAJUK : Sha
TARIKH SIAP : 31 Mei 2011
SAIZ : A4 - 210 x 297mm
MEDIUM: pensel graphite (hitam putih)
PENERANGAN :
Lukisan Potret untuk Sha. rakan blogger di Sha My Heart

>klik potret untuk besarkam gambar<

OK. terima kasih tak terhingga kepada semua rakan-rakan yang memberi sokongan dan pujian melambung. Dah kembang sesangat dah nih.. Ok lupa plak. seperti biasa, kena le letak foto asalnya.. foto asal adalah daripada banner blog sha. Sha: actually saya tak tahu nama penuh nyer..

Ini foto asal. diambil daripada banner blog Sha. Kalau dilihat dari gambar asal nampak tubuh sampai ke pinggang TAPI saya lukis sampai paras dada sahaja. KENAPA ek? pasal saya lebih suka fokus pada wajah. Kalau lukis kebanyakkan tubuh nanti skala dia akan jadi kecik. Bukan saja menyusahkan malah tak nampak terserlah. Saya lebih suka fokus kepada lipatan kain, shining dan bermain dengan bayang bukan bentuk figure.

Sebenarnya lukisan ini boleh siap dalam sehari je tapi teman ambil dua hari. buat separuh pastu tinggal dan sambung balik dan siap juga. Terus sebar di facebook rasmi teman yang diberi nama : Si pelukis Potret.

FESBUK teman sudah pon mencapai lebih 1187 LIKE.. sehingga minit-minit ini. KALAU sudi silalah tambahkan like. Bukan apa , cuma bagi meriah dan sokongan je. Klik pic atas utk terus ke fesbuk teman. "untuk kita-kita aje-yang minat potret". http://www.facebook.com/sipelukispotrait

SELALUnya, teman buat influence proses menyiapkan potret. TAPI teman mintak maap le. Teman terlupa ambil gambo masa step awal tu, so tak dapat le teman tunjukkan influence penyiapan potret ni.

===============================
p/s: Nampaknya pilihanraya dah semakin hampir, Banyak petanda dah nih.. nengok kepada ucapan PM masa himpunan sejuta belia itu hari lain macam je. Pastu pertanguhan kenaikkan harga minyak lagi. TAPI 1 JUN ni, confirm tarif elektrik naik pulak!. alamak. Mungkin pilihanraya pada awal JULAI.. tu teman bagi ramalan je...

28 May 2011

Anak Negro

TAJUK : Anak Negro
TARIKH SIAP : 27 Mei 2011
SAIZ : A4 - 210 x 297mm
MEDIUM: pensel graphic (hitam putih)
PENERANGAN :
Lukisan Potret untuk pelanggan saya di Fiverr.com Negato48. penghantaran digital.
> foto asal <

Di Fiverr.com. setiap tempahan dikenakan sebanyak USD5 dan jika tempah direct melalui saya anda dikenakan RM12. Mana lagi mahal? pandai matematik tak? Kenapa Fiverr anda kena bayar lebih? pasal fiverr akan cas 1 dollar untuk setiap pembayaran. Fiverr dapat USD1.ak Tapi itu untuk penghantaran digital atau softcopy sahaja. Jangan pening atau terkeliru pulak.

Untuk Malaysian, tak perlu melalui fiverr kalau nak order lukisan dari saya, sebab tu saya cas RM12 je. Kalau n dapatkan hardcopy kena lihat senarai harga pasai banyak pakej yang saya tawarkan.. kang pening lagi sekali. Kena nengok dan baca dengan betoi2 baru paham. apa itu softcopy dan hardcopy. klik sini utk lihat detail harge ya.

OK ler teman tahu ada yang maleh dengar cerita lukisannn je. Datang sini takde cerita lain. Sebenarnya, teman pon blogger juga macam teman2 yang lain. Ada juga menulis blog selain daripada konsep lukisan nih. TAPI.. mana tahan nak handle banyak blog. Mangko teman! lagi baik teman cerita semua yang teman nak cerita dalam satu blog. 'lukisan dalam cerita'. Merepek2 pon tak pe la kan.

FIVERR BOLEH CARI PENDAPATAN SAMPINGAN
Mungkin antara kita dah tahu tentang Fiverr.com dan ada yang baru dengar. Kalau kome nak tahu di Fiverr.com adalah lubuk untuk mendapatkan pendapatan sampingan jika kena gaya lah. OK konsep dia mudah, setiap penjual/ pekerja akan menawarkan produk /servis yang bernilai USD5. Tidak kira apa jenis tawaran pon samada servis, produk digital, barangan penghantaran dan macam-macam lagi. Mesti USD5. Anda perlu buka akaun PayPal untuk berurusan. Mudah saja di malaysia pasal maybank ada kad debit dan mudah untuk buka akaun PayPal.

Pengalaman saya di Fiverr bukan sahaja sebagai pengguna atau pembeli aje.. Idok.. teman juga adalah penjual servis. Apa yang saya tawarkan. tentu lah servis melukis potret. ini contoh user ID teman: http://fiverr.com/users/idham78 Anda boleh tawarkan sehingga 20 servis untuk satu akaun. Oleh kerana teman mahir dalam bidang seni dan grafik, maka teman bercadang nak tambah lagi servis yang ada. Ia mungkin lumayan kalau dibantu dengan promosi. kalau ada rezeki. Mungkin akak, adik, abang, pakcik, makcik ada kemahiran tertentu yang dipendam. Inilah salah satu cara menghasilkan pendapatan sampingan.

Saya ada lihat blogger kita buat servis lukih banner. ha itu peluang buat duit pasal di fiverr pasaran dia luas. Tapi untuk menjadi kaya tak brani jamin la. Tapi kalau anda ada hobi jangan dipersia-siakan inilah masa menghasilkan pendapatan sampingan. TAPI anda pernah mendakwa mendapat USD4000 ke atas sebulan. wow. macam mana dia buat tu???

26 May 2011

Ustazah Siti Norbahyah dan Ustaz Wan Akashah

TAJUK : Ustazah Siti Norbahyah dan Ustaz Wan Akashah
TARIKH SIAP : 26 Mei 2011
SAIZ : A4 - 210 x 297mm
MEDIUM: pensel graphic (hitam putih)
PENERANGAN :
Lukisan Potret koleksi peribadi

Agak lama saya tak update blog. Dapat juga kesempatan saya lukis potret. Ini cuma koleksi peribadi, bukan tempahan. Pasal skang ni agak kureng skit tempahan. Cuma semalam saya dapat tempahan dari US digital delivery. Saya tak kongsikan di sini pasal atas sebab privasi.

HARGA BARANG NAIK
Saya tak nak le cerita pasal lukisan aje dalam blog ni. cuma saya akan sentuh sikitt je isu semasa dan pandangan peribadi. Taklah jadi katak di bawah botol. Kerajaan akan menangguhkan kenaikan harga minyak RON95 tu bukan pasal apa. politik beb.. saya lebih suka gaduh2 antara BN vs PR nih.. kebaikkan untuk rakyat juga.! tak caya?

BARU- BARU ni kat negeri teman ni, MB dia dah buat dinar emas- Perak jugak.. tiru Kelantan.. kan bagus tu.. persaingan sihat. Bila BN bagi peruntukkan kepada sekolah agama, PR Pulau Pinang bagi dua kali ganda. kan bagus tu? Apa yang BN buat, PR buat jugak lagi lebih. Bila PR buat. BN tiru jugak. Lantak la BN nak tiru buku jingga. Saya takde masalah.

Kalau PR menang kononnya, WiFi percuma utk kawasan bandar dan luar bandar. Mesti BN tiru punya.. Tak caya? kome tengok le nanti.. SEKARANG ni baru le teman faham, apa maksud pak angguk. Kalau dalam parlimen cuma kome aje.. susah rakyat. Tapi kalau ramai pembangkang baru kome buat keje.

BULAN Jun ni harga susu naik pulak! comfirm mamak kena tukar HARGA baru nih.. dah nama dia mamak korang bukan tak kenal!..

19 May 2011

Noor Mariani dan Ammar

TAJUK : Noor Mariani dan Ammar
TARIKH SIAP : 18 Mei 2011
SAIZ : A3 - 420mm x 297mm
MEDIUM: pensel graphic (hitam putih)
PENERANGAN :
Lukisan Potret koleksi peribadi sempena Hari Ibu. Foto asal ehsan dari Pn. Noor Mariani.

pssss: anda boleh klik pada lukisan untuk melihat zoom in lagi... boleh nengok lagi tu.. boleh dekat lagi!! jangan risau...

>FOTO ASAL<

BESEMPENA Hari Ibu yang saya sambut setiap masa, adalah menjadi inspirasi untuk saya melukis sebuat potret bertema 'ibu'. Bukan saya tak mahu melukis ibu sendiri. Saya ada banyak lukisan ibu sendiri. Cuma saya malu nak lukis lukisan sendiri. Saya dan ibu. hehe. So, saya offer kepada rakan blogger untuk hantar foto untuk dijadikan potret. Memang saya tak banyak war-warkan perkara ini. Cuma berberapa orang saja tahu kerana saya taknak ramai yang keciwa plak tak dapat potret. kalau ramai yg hantar gambar, saya rasa kesian pulak nak tolak. Sapa nasib baik dia dapatlah kan... Itu pun ada member fesbuk yang merayu-rayu lagi... saya bukan nak mendidik masyarakat untuk tidak menghargai seni, tetapi ini adalah sumbangan saya kepada jasa IBU yang wajar kita sayangi dan disanjung. Bahkan samseng pon sayang kepada ibunya.

HARI GURU
Hari guru plak.. kang ada mintak buat offer free lagi... hehe.. ni hari BAPA pulak datang...

PASAL FOTO tu..

FOTO tu adalah sumbangan daripada 3 rakan blogger AKHIRNYA saya memilih foto Noor Mariani untuk dijadikan potret. Ini blog Pn. Noor Mariani http://www.nenscollection.blogspot.com/
Ada plak rakan fesbuk panggil dia Neni... "Neniiii! angkat kain jemuran.. hujan dan turunnn".

TUTORIAL
Ada meminta saya buat satu ruangan khas tt tutorial. Setelah melihat lukisan saya ni mereka datang semangat nak melukis dan nak belajar pula. Saya ada juga buat totorial dalam blog ini tapi dah agak lama. memang saya bercadang akan buat tutorial yang lebih proper.. sabar.

OK di sini saya selitkan step by step pembikinan potret ini dari mula hingga siap. Kalau ada yg terpikir saya guna photoshop tu, ini buktinya ya.. ori !!! tak main la photoshop. malah saya tak install pon photoshop dlm laptop nih.. bikin berat je...