02 May 2008

Gajah Pun Pandai Melukis

Apabila melihat kehebatan seekor gajah dapat melukis portrait dirinya sendiri, saya berasa teruja dan terkejut. Rupa binatang juga mempunyai daya imaginasi tersendiri. Binatang rupanya tidak bodoh tetapi bagi saya dia bijak dalam dunia mereka sendiri. Cuma kita belum dapat selongkar kehebatan dalam dunia binatang itu sendiri. Walaupun nampak cam terketak-ketar sikit tetapi gajah itu dapat lukis dengan perfect!. Gajah dari Cheang Mai Thailand. berapa anda sanggup bid untuk hasil karya yang bernilai ini?


Elephant painting

Mrs Khunapramot, who set up the Thai Fine Art company after studying the history of art in St Andrews and business management at Edinburgh's Napier University, said it took about a month to train the animals to paint.
Elephant expert Dr Joyce Poole, who has studied the animals for 30 years, said she owned an elephant painting but had not come across animals painting their own images.
The Oslo-based scientist said: "I have seen elephants painting, but it was very free-flow.
"It's certainly capable of drawing an elephant, and could be trained, but might not really understand what it was doing."

3 comments:

Wiween @ Awin said...

dasat gajah zmn skang.huhuhuhu

BasH said...

gajah? wow mantap amat..hikhik...

Jazlin Ernida said...

tahu tak ini adalah once of animal cruelty in the world? aku pernah tengok dalam talk show dulu, seorg thailand, dia mengaku, yg gajah2 ni ditikam2 dulu semase training dan sebelum buat persembahan. macam sebenarnye mereka dipaksa. yelah gajah... hidup di hutan, tiba-tiba disuruh melukis. entahlah. i'm totally against this. stop animal cruelty. aku tak boleh tengok la video macam ni, memang rasa geram n nak nangis je. yes, comel je kan gajah tu 'pandai' melukis. tapi zalim, bila manusia hanya buat ni utk dapatkan keuntungan. pls spread the words. thx.