05 September 2008

Potret En Azizee Dan Isteri

potret suami isteriPada kali ini saya ingin berkongsi kepada anda sebuah potret suami isteri iaitu En. azizee dan isteri beliau. Saya suka bertandang ke blog beliau walaupon saya tak tahu apa konsep yang ingin disampaikan (bercampur) tetapi banyak juga ilmu dan maklumat berguna yang boleh kita kongsi bersama dengan pengalaman En Azizee nie. Ini blog beliau: http://www.blogsempoi.com

30 August 2008

2 Sahabat Karib

Saya ingin ambil kesempatan mengucapkan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan dan Selamat Menyambut Ulangtahun Kemerdekaan Negara. Apa yang penting sekali adalah penghayatan kita sebagai umat Islam dan taatsetia kita kepada negara. walaupun negara sekarang agak panas dengan isu-isu politik, diigatkan supaya kita tidak membelakangkan apa yang lebih Utama.

baiklah, dipendekkan cerita saya ingin memperkenalkan sebuah lukisan yang saya siapkan sebulan yang lalu. lukisan ini adalah kiriman Noor Syazlin. ia bersaiz A4, 2 figure, menggunakan pensel warna.

19 August 2008

Kak Siti's Happy Family

Ini lukisan keluarga Kak Siti dari Kulai Johor. Samada anda perasan atau tidak saya sudah pun post lukisan pertama dia. Lukisan kak Siti dan suami bersama Perdana. Ini adalah gambar dia bersama anak dan suami beliau. memang kelihatan sangat ceria dengan reaksi spontan dan kombinasi warna warni yang menarik. semoga beliau terus sejahtera dan ceria selalu.

15 August 2008

Pengantin Bersama Perdana

Gambar pengantin posing bersama proton perdana. Dah lama siap, jadi saya rasa untuk post kali ini saya pilih lukisan ini. sebenarnya latar belakang tersebut adalah kereta Waja tetapi mereka mahu saya tukarkan dengan kereta Perdana dan nombor plat kereta sekali. tahap yang paling sukar sekali adalah apabila melukis medium yang statik ataupun objek bersegi seperti kereta, kerusi, rumah dan sebagainya, kerana ketelitian harus berhati-hati pada garisan tepi. Jika tidak lurus maka ia tidak akan hidup seperti asal dan berbeza pula dengan figure seperti orang. Selepas melihat lukisan ini mereka terus berpuas hati dan ia telah saya pos ke Johor..

08 August 2008

Khalissa

Khalisa, satu tahun tiga bulan, anak Pn. Zuliana (Anna). http://dalissacuppacake.blogspot.com/ . Lukisan pensel bersaiz A4. Pada pengalaman saya, penempah yang paaing ramai adalah wanita dan mereka kerap menghantar gambar anak-anak mereka. Bagi keluarga, 3 atau empat orang jarang-jarang. Jika anda ada anak dua orang atau lebih, saya boleh gabungkan dua dalam satu tetapi gambar tersebut biarlah sesuai, jangan nanti bila digabungan nampak seperti tidak matching aje... Saya akan lihat samaada sesuai atau tidak. kalau anda pening tak tahu nak pilih gambar mana yang sesuai, hantar le bebanyak gambar kepada saya dan saya tolong pilihkan yang mana sesuai.

04 August 2008

Dalea (anak Pn. Zuliana)

Lukisan A4. menggunakan sentuhan kaler pensel. Dalea ni berumur 3 tahun 10 bulan... Sebenarnya lukisan ini ada sepasang..adiknya yang nak tumbuh gigi (Khalissa) memang kiut. Nanti saya akan poskan ya... Sepanjang saya nak siapkan luksan ini, saya berasa memang happy kerana dapat gambar kanak-kanak yang kiut. Saya dari dulu lagi memang suka kepada kanak-kanak tambah pulak budak kecik yang comel dan kiut... Oh ya kalau anda nak melawat blog ibu kepada dalea , boleh klik : http://dalissacuppacake.blogspot.com/ Banyak biskut dan kek yang ada di sana. Saya tak larat nak lawat blog dia kerana mesti rase lapar.... bayak makanan ..meleleh............

25 July 2008

Anak Pn. Anom di UK



Ini lukisan anak Pn. Anom. di UK kalau tak silap ler.. lukisan tak boleh nak tegakkan..dalam post ini. sori very much...
Format A4, hitam putih(pensel graphic),

03 July 2008

Portrait Seorang Wanita

Inilah potrait seorang wanita yang telah saya gantikan warna bajunya. Kalau saya letakkan warna hitam jadi seperti lukisan black and white. Sebenarnya dah tiga kali saya lukis gambar dia, kebanyakkannya dia pakai baju hitam. Mungkin dia suka warna hitam. Ada juga gambar foto yang saya reject pasal terlalu kabaur. Jadi, sesiapa yang ingin menghantar tu pastikan tidak kabur, tapi takpe kalau saya dapati tidak boleh nak terima saya akan maklumkan.

01 July 2008

En. Fauzi dan Isteri

Setelah memperkenalkan hanya sekali blog saya kepada En. Fauzi, tanpa berlengah lagi beliau terus meng-order sebuah lukisan potrait hitam putih. terima kasih En Fauzi. Bagi anda yang masih tercari-cari gambar tu, jangan pening kepala, kalau tak ada gambar orang, gambar kucing pun boleh. Ada juga yang bertanya, nak minta lukiskan gambar kereta. Saya tiada masalah kalau itu kehendak anda. Cuma bila ada yang minta lukiskan karikatur saya agak keberatan kerana saya kurang cenderung dalam bidang karikatur. Pernah mencuba untuk lukis tapi jadi hasil yang kelakar sikit...hehe.

30 June 2008

Pengantin Lame

Lukisan A4, saiz A4, Berwarna , medium: pensel warna.

27 June 2008

Gambar graduate

gambar tersebut saya ubah suai sdikit perletakkannya. Saya rapatkan sedikit kedudukan mereka dan cuba meletakkan skala yang sesuai suapaya fix aecara menegak di dalam lukisan A4. medium pensel graphic , hitam putih saiz A4.

21 June 2008

Gambar Perkahwinan

Saiz A4, Black n White, graphic pencil. Jika ada sebarang komen sila nyata. Nama penempah dirahsiakan.

10 June 2008

Anak en Saiful (adik)


Ini anak En saiful namanya Khairel Aiman.
Jika anda ada pendapatan atau komen mengenai potrait ini sila berikan pendapat. Saya ingin bertanya jika potrait ini dibuat lebih gelap nampak menarik tak atau akan hilang realistiknya?
sila beri komen, kalau nak kritik pon saya suka mendegar
Terima kasih

28 May 2008

Potrait anak En Saiful (kakak)

En saiful dari Kulai johor meminta saya melalukiskan potrait hitam putih. Ini gambar kakak dan satu lagi gambar adik. Saya amat menggemari gambar ini kerana cara posing yang bersahaja dan kedudukan yang benar-benar sesuai untuk dijadikan potrait. Menurut En Saiful, latar belakang pemandangan tersebut adalah Pulai Jerjak, Penang.

Saya amat berpuashati dengan hasil potrait ini dan terasa sayu hati saya sedikit ketika packing untuk hantar kepada En. Saiful. Hampir kebanyakkan potrait yang saya hasilkan adalah bukan milik saya. Saya pernah juga bertanya kepada pelukis potrait yang lain tentang hal ini. Mereka juga adakala berasa perasaan yang sama kerana sukar memberi hasil lukisan mereka kepada orang lain.

Antara yang menarik pada potrait ini adalah bahagian rambut yang menjadi 'focal point' kepada timbulnya keceriaan potrait tersebut. saya melakar rambut dengan penuh berhati hati dan menggunakan mata pensel yang sentiasa tajam dan tidak melanggar apa-apa lighting effect pada foto.

Perkara yang menjadi keutamaan pada pelanggan saya adalah 1. 'real' atau 'hidup', 2. sama seperti foto, 3. ketelitian atau kekemasan. 4. artistik. Sebenarnya yg paling mudah bagi pelukis adalah dari bilangan paling bawah hinggaa keatas (4,3,2,1). Perkara ini sebenarnya amat saya ambil berat dan sentiasa memperbaiki mutu lukisan saya.

Sila berikan komen. terima Kasih

24 May 2008

En Azrul Black N White

Ini adalah potrait kedua tempahan En Azrul dari Jitra Kedah. Potrait berukuran A4 menggunakan pensel. Foto beginilah yang sesuai untuk potrait bersaiz kecil dan sederhana.

Untuk makluman anda bahagian wajah adalah mengambil masa yang paling lama berbanding bahagian lain. Bahagian kedut baju dan bahagian rambut tidak ambil masa yang lama kerana penelitian yang sederhana sudah memadai kerana ia tidak langsung menjelaskan apa-apa jika diukur dari sudut kesamaan antara foto dan lukisan. Nampak mudah tetapi ambil sedikit masa juga tetapi mudah menentukan peletakkan (fix) dalam kertas dan lighting effect kerana foto ini sudah memberikan semua itu. cuma tiru sahaja.

Cuba lihat pada pipi kanan terdapat sedikit tompok garisan. Sebenarnya tanpa saya sedar, semasa sy scan potrait ini, saya tersentuh lukisan tersebut dan berlaku perkara sedemikian. walaubagaimanapun saya sudah membaiki potrait itu semula. Ini beri pengajaran bahawa apa sahaja kerja yang kita lakukan perlu berhati-hati dari awal hingga akhir.

Cuba perhatikan garisan pada kawasan gelap dan kawasan terang (pipi umpamanya). kelihatan kawasan gelap bergaris-garis, ini kerana penggunaan pensel gred tinggi (5B atau 4B) akan memberikan kesan sedemikian) saya tiada pilihan lain dan sedang cuba membuat penelitian dan membuat kajian sedikit untuk perbaikinya. Saya lihat ini adalah masalah biasa yg perlu dihadapai oleh pelukis profesional. Ini bukan masalah besar jika menggunakan saiz lukisan yag besar. Saya hanya guna A4, masalah sikit dan perlu lebih teliti.

Cuba anda sedikit ruang masa untuk teliti potrait ini dan saya mahukan feed back. Jika anda perlu mengkritik silakan kerana saya suka dan bersedia mendengarnya. Setiap komen sebenarnya telah baiki kualiti potrait saya dan ini dapat disedari oleh rakan blogger yang selalu berkunjung kesini.

22 May 2008

En Azrul Jitra Kedah


Ini adalah potrait Azrul orang utara sana nun... Jitra Kedah. hensom tak? kalau nak ngorat atau berkenalan ngan dia bleh lawat blog en azrul : http://www.azruldemirtas.blogspot.com/.

Pada pengalaman saya, ini adalah perletakkan dan posing yang sesuai dijadikan potrait. Saya amat mengemari foto ini ini kerana mempunyai variasi hitam dan gelap yang menyerlahkan gambar tersebut. Lighting yang cukup sesuai. Mungkin gambar ini diambil dari studio. Saya amat mengemari kedut pada pakaian, jika gambar tersebut banyak kedutan saya amat mengemarinya kerana kedutan itu akan memberikan 'mesej' kepada realistik potrait itu.

Tahap kesukaran adalah sederhana. Latar belakang saya guna warna merah tetapi saya sedikit kurang berpuashati kerana merah tersebut telah 'tenggelamkan' sedikit potrait ini. saya rasa biru pekat lebih sesuai. walaubagaimanpun merah mempunyai makna tersendiri mengikut penilaian individu. Pada wajah, saya cukup berhati-hati kerana pensel kaler tidakmudah padam, jadi mukanya mempunyai kawasan terang yang lebih dan kawasan bayang yang gelap jadi ia sedikit sukar dan perlu ketelitian.

Jika anda ada sebarang pandangan dan komen sila tinggalkan pada ruangan komen. Saya suka mendengar sebarang komen yg membina.

21 May 2008

Gambar Keluarga

Ini gambar keluarga Cik R. Wirdatul Ain dari USM kelantan. Katanya nak hadiahkan untuk Family Day.

Gambar seperti ini memang sesuai untuk dijadikan lukisan potrait tetapi ia lebih sesuai jika dijadikan potrait bersaiz besar seperti A2, A1 atau A0. Amat sukar rasanya untuk melukis sebuat potarait berskala A4 dengan dari skala yang sangat kecil. Walaubagaimanapun saya telah cuba yang terbaik. Jika merasakan terdapat kelemahan sila beri komen.

Untuk makluman, sekarang saya sedang berusaha untuk menyediakan tool dan keperluan pelanggan (penghantaran) untuk membuat potrait berskala besar pula. Potrait sebegini memang saya selalu lakukan terutama menggunakan cat minyak. Tetapi ia memerlukan modal yang lebih sedikit kerana warna cat minyak agak mahal. Walaubagaimanapun saya akan cuba menyediakan medium pastel untuk lukisan potrait. Lukisan potrait amat sesuai menggunakan pastel.

16 May 2008

Cikgu Wiween

Inilah potrait Cikgu Wiween dari Port Dickson. Menurutnya, beliau mengajar subjek matematik dan sains. Klik sini utk lihat blog cikgu Wiween.

Tahap kesukaran yang saya alamai adalah untuk memikirkan bagaimana saya melukis wajahnya yang kemerahan. Disitu saya perlu berhati-hati supaya tak berapa lain dari muka asal. Kemudian masalah juga pada tudungnya yang ada bintik-bintik putih yang halus. Saya terpaksa tinggalkan bintik-bintik yang halus dibawah tudung tersebut kerana jika saya teruskan juga bermakna saya mengambil masa yang terlalu lama untuk menyiapkannya. mungkin sehari baru siap.

Ada orang bertanya berapa lama masa menyiapkan sebuat lukisan. Sebenarnya inilah cabaran yang saya hadapi kerana saya tidak akan dapat menentukan tempoh masa bagi sebuah lukisan. Bagi lukisan yang mempunyai sudut sukar, terlalu banyak rambut, terlalu banyak elemen, terlalu banyak corak di pakaian dan terlalu ramai, tentulah menggambil masa yang amat lama. Jadi masa itu ditentukan mengikut tahap kesukaran bagi sesebuat potrait.

Jadi saya rasa masih ada kelemahan yang boleh diperbaiki. Mungkin ada yang saya tidak nampak atau terlepas pandang. Mungkin anda nampak dan sila perbetulkan saya. Sila komen potrait ini. Setiap komen sebenarnya amat membantu saya bagi menilai dan memperbaiki mutu lukisan saya. Saya amat mengharapkan kritikan anda. Terima Kasih.

12 May 2008

Warga Emas

Lukisan "Warga Emas" bersaiz A4 menggunakan medium pensel warna. Suatu yang amat mengembirakan pelukis apabila lukisannya mendapat respon dari orang yang tak pernah memberikan komen. Apabila saya melukis potrait ini ada seorang kanak-kanak memberikan komen memuji lukisan tersebut. "saya nak belajar lukih ngan abang bleh?".

Perkara yang sukar tentulah bahagian kedut di bahagian wajah dan kain serban. Bermain dengan lighting adalah perkara yang menjadi kegemaran saya. Jika tiada terang dan gelap, tiada sinar dan bayang saya merasakan tidak sempurna rasanya. Kadangkala saya sengaja ubahsuai sedikit dari keadaan sebenar supaya apa yang saya dapat adalah hasil ekspresi saya. Bahagian background, juga penting. Jika diletak dengan warna terang akan menggambarkan suasana ceria tetapi saya memilih warna hijau supaya kelihatan agak natural. Kepada komentator tetap blog ini saya suka mendengar pandangan anda. Kepada anda yang mahu komen saya sangat suka mendengar pandangan dari anda dan selalulah berkunjung dan memberikan komen. Jadilah komentator tetap blog ini.

09 May 2008

Mohd Hazeem (Angah)

Inilah dia hasil yang saya dapat paparkan dan berasa amat berpuashati dengan apa yang dapat saya sampaikan menerusi potrait ini. Memang penat gak untuk menghasilkan lukisan berkaler ini, maklumlah perlu banyak bertukar warna dan perlu pemerhatian khusus tentang variasi warna yang akan dipilih. Lukisan ini menggunakan kaler pensel. Ia amat berbeza dengan pensel biasa, kerana kaler pensel tidak boleh blend seperti pensel graphic lain. Satu lagi masalah pensel kaler adalah, ia tidak boleh dipadam jika melakukan kesilapan. Umpama 'dosa yang tadak boleh diampunkan'!. Lukisan pensel mempunyai sentuhan gaya berlainan dan unik sedikit kerana ia kelihatan bergaris dan mempunyai sentuhan artistik tersendiri. Kelihatan seperti diconteng tetapi tahap kesukarannya dapat dirasakan sendiri oleh pelukis. Jika ingi mencuba, dapatkan pensel kaler 42 batang atau sekurang-kurangnya 36. Ia juga boleh dibeli sebatang-sebatang di kedai alat tulis. Selamat mencuba.

Potrait Tiga Lelaki

Potrait tiga sahabat ini pada asal foto yang diberi sebenarnya agak kecik dan tubuh tidak fix foto tersebut, kemudian saya cuba edit bagai memastikan kedudukan dan semua bahagian dapat fokus yang semaksima mungkin. Apa yang dapat dilihat pada lukisan tersebut agak tidak puaskan hati hati kerana mesin pengimbas (scanner) saya tidak memberikan hasil yang lebih realistik jadi untuk pemerhatian anda hasil sebenar lukisan tersebut lebih smooth dan tidak cantrast seperti yang dapat dilihat. Tetapi tidaklah ketara benar sementara saya dapat memiliki kamera digital yang sesuai bagi mengganti scanner.



08 May 2008

Cara melukis Wajah Manusia

Di sini saya ingin memberikan secara asas untuk melukis wajah manusia secara anatomikal. Pelukis profesional tidak memerlukan panduan garisan untuk melukis, tetapi bagi pelukis yang baru hendak belajar , mereka sangat memerlukan panduan untuk melukis wajah manusia secara anatomikal.
Langkah pertama yang perlu diakukan adalah dengan letakkan guideline. Lukiskan dua bulatan besar dan bulatan kecil dibawah. Kemudian gariskan tiga garisan melintang secara selari. Garisan atas adalah untuk paras rambut. Garisan tengah untuk paras bulu kening dan garis bawah adalah garisan paras bawah hidung. Lukiskan garisan dibawah dahulu kemudian garisan ditengah bulatan besar. kemudian di atas kekali secara selari. Tidak perlu menggunakan pembaris. Biasakan diri anda untuk tidak gunakan pembaris kerana kita melukis wajah manusia bukan lukis wajah seekor robot. Berapa besar bulatan tersebut. Ini adalah yang perlu anda perhatikan. Belajar dari pemerhatiaan. Untuk wajah orang dewasa dan wajah kanak-kanak adalah berlainan. Kanak-kanak mempunyai bulatan yang lebih besar (bulatan diatas). Paras mata kanak-kanak adalah sedikit kebawah berbanding dewasa.
Langkah seterusnya adalah melukis bahagian hidung dan mata. lukis hidung diatas garisan. Kemudian larikkan bulu kening kemudian lukiskan bahagian mata. Bahagian mata ini adalah sangat penting. Bahagikan tengah tersebut kepada 5 section. Tidak perlu mengukur, cukup sekadar mengagak sahaja kerana wajah manusia berbeza-beza. section yang kedua dan keempat itu dilukis mata. Nanti saya akan beri penerangan lanjut bagaimana untuk melukis mata.

langkah terakhir adalah melakar secara penuh rupabentuk wajah manusia tersebut. Cuba perhatikan bahagian telinga manusia tersebut. jarak telingga adalah sama dengan paras garisan kedua dan ketiga. telinga juga sama paras dengan dengan atas kening. Perlu diingat sepanjang pengalaman saya, paras kening adakala lebih terangkat sedikit daripada paras atas telinga.



Selamat mencuba..

07 May 2008

Pelukis Jalanan dari Sudut Pandangan Idham


"masa yang paling mengecewakan bagi seorang pelukis ialah pada saat lukisannya selesai, kerana pada saat tersebut ia harus menerima kenyataan, bahwa hasil karyanya itu hanya sekadar benda mati dan tidak seindah seperti yang ia harapkan."

"Setiap lukisan yang dihasilkan memerluan paduan bakat, minat dan dilahirkan dari perasaan". Pelukis itu bukan gila kerana berambut panjang berpakaian simple malah kadangkala buruk tetapi mereka ini mahu tunjukkan itulah pelukis. Kami tak angkuh.. kami tahu bagaimana mahu perpakaian ke majlis makan malam. kami juga tahu cara menutup aurat dan berjalan ke masjid.

Bukan murahnya lukisan jadi ukuran tapi alangkah gembiranya kami pelukis potrait jika tahu bahawa pelangan yang menerima potrait tersebut berkata dalam hati "saya berpuas hati". Maknanya saya hanya berpuas hati apabila pelangan berkata puas hati di dalam hati!.

Malaysia ini masih kurang kesedaran tentang tingginya nilai sebuah lukisan. Harga di Malaysia adalah rendah sahaja. Saya rasa kalau saya jual potrait saya dengan harga ini di UK US Jepon dsb, pasti mereka marah kerana mengajar masyarakat untuk tidak pandai menilai seni.

05 May 2008

Lebih Baik Saya Tukar Email Baru

Saya sudah tukar alamat email yang baru. Sebelum ini saya menggunakan Yahoo.com. Oleh kerana ada beberapa faktor yang kurang menyenangkan maka saya menggambil langkah yang saya rasakan perlu dan berbaloi. Email dahulu chip_arm@yahoo[dot]com dan kini, idhampotrait@gmail[dot]com.Suka saya berkongsi info dengan kekawan kenapa saya bertukar kepada gmail.com., dan mungkin anda boleh juga ambil iktibar dari pengalaman saya ini.

1. saya mempunyai 3 email jadi saya perlu menggunakan suatu perisian mail manager yang sesuai untuk memudahkan saya mengatur, menyemak dan selaraskan semua email saya dalam satu masa. Jadi saya telah download perisian Thunderbird (percuma). dan saya mendapati ia amat mudah digunakan (klik sini untuk download). Oleh kerana yahoo mail perlu membayar untuk setting POP, maka saya guna Gmail kerana ia adalah percuma. Maka saya boleh menggunakan thunderbird dengan Gmail , Yahoo tidak. sebab itu lah saya tukar kepada Gmail.

2. Perkara lain kenapa saya tukar kepada Gmail adalah kerana mail saya di yahoo terlalu banyak spam!. Setiap hari saya menerima lebih daripada 30 spam mail. Jadi langkah awal perlu dilakukan kerana apabila mereka sudah detect alamat email anda ia memang susah untuk menghalang mereka menghantar email spam. Blogmenjerit ada cadangkan perisian untuk kurangkan spammer. klik sini. langkah lain yang saya gunakan adalah dengan menulis perkataan [dot] contoh: idhampotrait@gmail[dot]com supaya crawler tak akan dapat detect email kita untuk disenaraikan ke dalam database mereka. Ramai guna cara ini. Tapi mereka mungkin masih boleh dapat mail kita melalui link adress.

3. Gmail daripada google.com dan saya menggunakan google tool, Searh Engine google maka perlu diselaraskan supaya tak penin kepala. selain itu mail untuk Gmail dapat menampung lebih 2500 megabytes percuma. walaupun Yahoo memberi perkhidmatan unlimited file, tapi saya rasa jumlah 2500 megabytes adalah terlalu besar untuk digambarkan.

sekian sahaja. Kalau nak email saya maka email ke box baru saya idhampotrait@gmail[dot]com..hehe

04 May 2008

Harga Tertinggi Dicatat Hasil Lelong Lukisan

Berikut adalah harga yang dicatat hasil lelongan terbaru. walaubagaimanapum potrait Monalisa adadah lukisan termahal di dunia iaitu mencatat harga US670juta.

1. “Garçon à la pipe” oleh Pablo Picasso
Terjual dengan harga US$104.1 juta pada tanggal 4 Mei 2004 di Sotheby’s, New York (Nilai sekarang: US$106,910,700.00)

2. “Portrait of Dr. Gachet” oleh Vincent van Gogh
Terjual dengan harga US$82.5 juta pada tanggal 15 Mei 1990 di Christie’s, New York (Nilai sekarang: US$116,793,226.33)

3. “Bal au moulin de la Galette, Montmartre” oleh Pierre-Auguste Renoir
Terjual dengan harga US$78 juta pada tanggal 17 Mei 1990 di Sotheby’s, New York (Nilai sekarang: US$110,422,686.71)

02 May 2008

Gajah Pun Pandai Melukis

Apabila melihat kehebatan seekor gajah dapat melukis portrait dirinya sendiri, saya berasa teruja dan terkejut. Rupa binatang juga mempunyai daya imaginasi tersendiri. Binatang rupanya tidak bodoh tetapi bagi saya dia bijak dalam dunia mereka sendiri. Cuma kita belum dapat selongkar kehebatan dalam dunia binatang itu sendiri. Walaupun nampak cam terketak-ketar sikit tetapi gajah itu dapat lukis dengan perfect!. Gajah dari Cheang Mai Thailand. berapa anda sanggup bid untuk hasil karya yang bernilai ini?


Elephant painting

Mrs Khunapramot, who set up the Thai Fine Art company after studying the history of art in St Andrews and business management at Edinburgh's Napier University, said it took about a month to train the animals to paint.
Elephant expert Dr Joyce Poole, who has studied the animals for 30 years, said she owned an elephant painting but had not come across animals painting their own images.
The Oslo-based scientist said: "I have seen elephants painting, but it was very free-flow.
"It's certainly capable of drawing an elephant, and could be trained, but might not really understand what it was doing."

30 April 2008

Potrait Wan Hazila

Ini Potrait Wan Hazila Wan Hassim dari Taman Tun Dr. Ismail, Kuala Lumpur. Gambar bersama suaminya (kalau tak silap). Apa yang saya suka mengenai lukisan ini adalah, kedudukan mereka sesuai dan kelihatan terletak untuk dijadikan lukisan potrait. Lukisan separuh badan ini dalam kedudukan melintang kerana apabila saya sesuaikan dalam kedudukan menegak, sukar untuk mendapat paparan tubuh sepenuhnya. Sebenarnya saya suka pada kedudukan menegak dan memang lukisan potrait sesuai dalam kedudukan menegak dan jika lukisan landskap, ia amat sesuai dalam kedudukan kertas yang melintang.

Semasa saya melukis potrait ini, ada yang bertanya berapakah harga lukisan ini, saya menyatakan ia hanya RM20. Beliau terkejut dan menyatakan ia tidak sesuai diletakkan dengan harga RM20 sahaja. Pada pendirian saya, kepuasan apa yang saya hasilkan adalah lebih penting dan yang kedua, keutamaan pelanggan dan ketiga barulah difikirkan mengenai habuan sendiri.

29 April 2008

Letakkan Image Pada Blog Anda

Di sini saya juga suka untuk mengajar rakan-rakan blogger untuk membuat avatar atau image statik pada blog. Ia adalah seperti contoh pada blog saya di bahagian bawah. Anda boleh menempatkan di kiri atau kanan, di bawah atau atas. Caranya sangat mudah, copy kod yang saya beri dan tukar alamat lokasi image anda dan pastekan pada blog HTML anda dan save. Mudah!!!

Cara-Cara
1. Pada halaman {Template}, sila pilih {Edit Html}. Jangan lupa tanda pada kotak (Expand Widget Template}.
2. Cari kod di bawah ini:
< /head >
Letakkan kod ini diatasnya

Atas Kiri

<script language="JavaScript" src="http://idhamxpression.googlepages.com/ataskiri.js" type="text/javascript"> </script> <script language="JavaScript" type="text/javascript"> cot("http://idhamxpression.googlepages.com/alatmelukis.png") </script>


Atas Kanan
<script language="JavaScript" src="http://idhamxpression.googlepages.com/ataskanan.js" type="text/javascript"> </script> <script language="JavaScript" type="text/javascript"> cot("http://idhamxpression.googlepages.com/alatmelukis.png") </script>


Bawah Kiri
<script language="JavaScript" src="http://idhamxpression.googlepages.com/bawahkiri.js" type="text/javascript"> </script> <script language="JavaScript" type="text/javascript"> cot("http://idhamxpression.googlepages.com/alatmelukis.png") </script>


Bawah Kanan
<script language="JavaScript" src="http://idhamxpression.googlepages.com/bawahkanan.js" type="text/javascript"> </script> <script language="JavaScript" type="text/javascript"> cot("http://idhamxpression.googlepages.com/alatmelukis.png") </script>

tukarkan "http://idhamxpression.googlepages.com/alatmelukis.png" dengan alamat lokasi avatar/image anda.